Schoolontbijt? Liever niet!

Het blijft me werkelijk verbazen hoe het mogelijk is dat elke keer weer zovel mensen verkeerd worden voorgelicht over wat goede voeding is. En dan vooral wat betreft het ontbijt… Nou daar gaatie dan..

Allereerst is er de foutieve aanname dat er gegeten dient te worden in de ochtend. Om goed op te starten is het echt beter om EERST te bewegen en DAARNA te eten. Op deze manier kunnen de insuline niveau’s goed stabiel worden gehouden en is het beter mogelijk om je te concentreren en krijg je meer energie. Zo deden we dat vroeger ook. Filmpje hoe je dat zelf kunt doen. 

Dan de ander foutieve aanname dat we vezels uit brood nodig hebben. Het lichaam wil zeker wel vezels en de darm en de bacteriën in de darm hebben die ook zeker nodig, vezels, maar dan wel uit groenten en fruit… Dus als je dan wilt ontbijten dan kun je prima wat fruit en noten nemen om zowel de vezels als wat vetten in het lijf te krijgen. Vezels uit brood maken mensen moe en geïrriteerd, ze krijgen er hoofdpijn van of ze krijgen er buikkrampen van. Zo maar een paar voorbeelden uit mijn dagelijkse praktijk.

Halvarine op brood… Natuurlijk niet! Maar goed als je dat brood niet neemt, hoeft er ook niets op! Halvarine is een smeersel dat erg lijkt op plastic. Wil je dat je kinderen geven?

Hartig beleg… ja, nu wordt het dus erg grappig… In de nieuwe richtlijn van de Gezondheidsraad, die vorige week is gepubliceerd, staat aangegeven dat je vleeswaren beter niet kunt eten vanwege te hoge zout gehaltes. Het advies is dus nu een week later dus weer teruggedraaid?

Zoet beleg… jam, appelstroop of honing wordt als gezond gezien… de suiker gehalten hiervan zitten nog zeker tussen de 60 tot 80%! Willen we echt van alle kinderen diabetes patienten maken over 2 tot 5 jaar?

Zuivel… er is inmiddels overweldigend onderzoek dat als je dan melk neemt (als je er tegen kunt), dat het beter is om volle producten te nemen. Daarnaast zijn er inmiddels in het land mooie boerenbedrijven die hun best doen om rauwe melk te leveren. Biest van de koe is wel gezond, als alle voeding er uit is gehaald door de fabrikage dan is er geen voedingsstof meer over… Daarnaast adviseer ik liever geiten- en schapen melk of kaas. Het lijf reageert heel snel met verbeteringen daarop.

Fruit en groente…. hehe, als laatste staan er nog wat voedingsstoffen in het advies.

Kijk je naar de gegevens verder dan wordt er aangegeven dat ontbijten voedinssstoffen levert… ik kan je garanderen met het ontbijt dat wordt voorgesteld dat je nagenoeg GEEN voedingsstoffen binnenkrijgt… Wat ga je dan WEL eten?

Bijvoorbeeld: een lekkere omelet met groenten, banenenpannenkoeken met extra spinazie erdoorheen. Of gewoon een bakje met liefst vers fruit, een handje noten en een beetje volle kwark of yoghurt. Zeker weten dat je geen strijd meer hebt met het ontbijt.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *